De langerhanska öarna: Ylva och Stina Ekblad spelar på Klockrike

06.03.2017 kl. 09:34
- Nej, det är inte roligt. Clowner är clowner. Du är min syster. På den tiden jag hade en mamma hade hon ett barn
- Jag var alltid min fars favorit.

Foto: Frida Lönnroos

För första gången får vi i höst se Ylva Ekblad och Stina Ekblad gemensamt stå på scenen i en finlandssvensk teaterproduktion. Stina återvänder nu också i sin första finlandssvenska produktion sedan Århundradets kärlekssaga på Wasa Teater 1979.

Klockriketeatern ger i höst dramatikern och författaren Susanne Ringells De langerhanska öarna, produktionen får sin premiär den 27 september i Louhisalen i samarbete med Esbo stadsteater. Därefter startar en turné med föreställningar på Wasa Teater, Åbo svenska teater, Nationalteatern i Helsingfors och Dramaten i Stockholm.

De langerhanska öarna är nyskriven finländsk dramatik på svenska, som tar upp existentiella frågor i en enaktare. Texten är skriven med systrarna Stina Ekblad och Ylva Ekblad i åtanke, och det är också dem vi kommer att se på scenen.

Pjäsens författare Susanne Ringell beskriven historien som en lekfull dystopi. I pjäsen möter vi två systrar i ett hotellrum. De har varandra, men det är också det enda de verkar ha och vara säkra på.

- Pjäsens bärande tema är förlust, förlust av mening och sammanhang. Tonen är poetisk, ofta vemodig men också halsbrytande associativ och respektlös i förhållande till givna sanningar och konvenansens regler. Systrarna vill inte vara papegojor, de säger sig hellre utbyta tankar än åsikter, hellre samtala än diskutera. De kämpar. De längtar, de försöker bryta sig ut. Deras saknad och längtan är besläktad med den som ofta finns i Tjechovs pjäser, som de också berör.

- Om Onkel Vanja ersattes av Tante Tanja skulle det inte vara någon titelroll, konstaterar den ena systern krasst. Medan den andra ibland misstänker att hon egentligen är en handlingsmänniska. Mest drömmer de. Om ön de kom ifrån, om naturen i en tid när den ännu var verkligheten och verklig. Nu är de amputerade från moderkroppen. Systrarna gör så gott de kan, säger Ringell.

De langerhanska öarna är ett inre poetiskt drama, enligt sin författare också och samtidigt ett inre politiskt drama.

Pjäsen regisseras av Ulrika Bengts och för kostym och scenografi står Karin Brännström. Musiken förverkligas av Peter Hägerstrand, ljusen av Mari Agge och som producent står Dan Henriksson.

En stor del av teamet bakom De langerhanska öarna var också med och skapade kritikerrosade Simma näck (Ringell, Bengts, Hägerstrand, Brännström, Agge, Ylva Ekblad) på Klockriketeatern 2009. Isabella Rothberg i Ny tid 2.2.2009: "Simma näck hör definitivt till det bästa som spottats ut på den finlandssvenska teaterscenen på länge. Mycket beror på att alla komponenter sitter där de ska. Regi, text, skådespeleri är i samverkan."

De langerhanska öarna har premiär 27.9.2017 i Louhisalen i Esbo.

Klockriketeaterns produktion kommer att gästspela på Esbo stadsteater, Wasa Teater, Åbo Svenska Teater och Finlands Nationalteater samt på Dramaten.

 

Klockriketeatern: De langerhanska öarna

Text: Susanne Ringell
Översättning: Laura Ruohonen (textning)
Regi: Ulrika Bengts
Scenografi: Katrin Brännström
Kostym: Linn Wara
Musik: Peter Hägerstrand
Ljus: Mari Agge
På scenen: Stina Ekblad, Ylva Ekblad

Catariina Salo