Raija Jokinens konstverk reflekterar vår fysiska miljö och hur en känsla manifesterar sig fysiskt, hur den upplevs mentalt och hur dessa två upplevelsesätt är starkt sammanflätade.
Jokinen skapat ett alldeles unikt språk, en egen metod och en stil som man omedelbart känner igen, men som hon varierar och utvecklar i varje nytt verk. Jokinens teknik baserar sig på traditionella textiltekniker, målning och papperstekniker. Hon kombinerar hantverk och traditioner med innovation och konstnärlig skaparglädje. Hon gestaltar uttryck som varierar från immaterialitet till en stark närvaro.
Hennes verk ser ut att imitera mänsklig fysiologi. Men sedan smälter nervsystemets nätverk, blodomloppet eller hudens skiftningar och blir ett rotsystem eller grenar på ett träd – samtidigt både mycket konkret och helt abstrakt. Betraktarens fantasi skenar iväg. Det handlar om liv; människan, naturen, omloppet.
Därför är det fantastiskt att Klockriketeatern nu får låna några av Jokinens verk för att spegla vår repertoar och binda ihop de olika delarna med en finfin linväv – så som hjärnans neuroner skapar analogier, kopplingar och upplevelser i gränslandet mellan fantasi och personliga erfarenheter.
Raija Jokinen arbetar i Sibbo och har ställt ut sina verk på kring 200 olika utställningar, framförallt utomlands. Efter sin utbildning vid Konstindustriella högskolan i Helsingfors 1990 har hon bland annat fått hedersprisen Årets Textilkonstnär 2020 och Nylands konstpris 2015.