Insulted. Belarus(sia)

Belarus Solidarity Day
7. helmikuuta 2021

Teksti: Andrei Kureitšik

Käännös: John Freedman

Ohjaus: Dan Henriksson

Näyttelijät:
Dan Henriksson
Pelle Heikkilä
Anastasia Trizna
Ilona Chevakova
Tobias Zilliacus
Boodi Kabbani
Elina Knihtilä

Esityskieli: englanti

Tuotanto: Klockriketeatern

Tuottajat:
Sebastian Hornborg
Irina Duskova


Grafiikka & video:
Nils Krogell

Tiedottaja: 
Ida Henrikson

Tuotantopäällikkö:
Eeva Bergroth
Lue lisää Belarusin tilanteesta:

Radio Free Europe

Charter 97

Viasna

TUT


Arvostelut:

Sista droppen är en skakande skildring av regeringsvåldet mot belarusierna – Svenska Yle 10.2.2021
 

Media:

Klockriketeatern läser upp belarusisk protestpjäs – HBL 3.2.2021

Insulted. Belarus(sia)

Suomi osoittaa solidarisuutta
Belarusille (Valko-Venäjälle)

 

 

Klockriketeatern esittää lukudraamana Andrei Kureitšikin näytelmän Insulted. Belarus(sia). Lukudraama julkaistaan videona sunnuntaina 7. helmikuuta, jolloin vietetään kansainvälistä solidaarisuuspäivää Belarusille* (Valko-Venäjälle). Lukudraama toteutetaan englanniksi, John Freedmanin käännöksenä alkuperäistekstistä.

Belarusissa on protestoitu nykyhallintoa vastaan säännöllisesti ja systemaattisesti jo puolen vuoden ajan. Solidaarisuuden osoituksena Belarusin kansaa ja maan teatterikenttää kohtaan teatterit eri puolilla maailmaa ovat järjestäneet erilaisia tapahtumia Kureitšikin tekstiin liittyen. Kansainvälinen “The Insulted. Belarus Worldwide Reading Project” on toteutunut tähän mennessä 120 kertaa lukuisissa eri muodoissa (lukudraamana, elokuvana, videona, radio-ohjelmana, tekstikäännöksenä tai muuna julkaisuna), 77 eri tapahtumapaikassa ja 25 maassa. Teksti on käännetty jo 20 kielelle.

Andrei Kureitšik on tunnettu belarusilainen näytelmäkirjailija, elokuvakäsikirjoittaja ja tuottaja sekä Belarusin opposition perustaman koordinaationeuvoston jäsen. Insulted. Belarus -näytelmässä on seitsemän roolihenkilöä ja se käsittelee fiktiivisesti Belarusin vallankumouksen ensimmäisen kuukauden tapahtumia, ylä- ja alamäkiä ennen väistämätöntä demokratisoitumista 26 vuoden diktatuurin jälkeen. Kaikki näytelmän roolihahmot perustuvat tosielämän henkilöihin; osassa heistä voi tunnistaa maan entisiä tai nykyisiä johtajia, toisissa paikallisia sankareita, jotka ovat taistelleet henkensä, vapautensa ja läheistensä menettämisen uhalla totalitaarista koneistoa vastaan.

Kureitšik kuvaa näytelmässään tilannetta, jossa väkivalta eskaloituu traagisesti ja valtaapitävä hallinto alistaa vapauden puolesta mieltään osoittavat valkovenäläiset tahtoonsa. Solidaarisuus, totuus ja usko ihmisarvoon voittavat kuitenkin lopulta pahuuden.

 

Klockriketeatern kokee syvää yhteyttä Belarusiin, ystäviinsä ja kollegoihinsa pitkittyneen kriisin keskellä. Teatteri vieraili TEART-festivaalilla Minskissä vuonna 2018 esityksellä 3 Musketeers – East of Vienna. Minskiläinen maailmanmusiikkiyhtye WZ-Orkiestra puolestaan esiintyi Klockriketeaternin Diana Drama -festivaalilla projektillaan European solidarity with Belarus vuonna 2015.

Kaikki näyttelijät osallistuvat pro bono. Klockriketeatern lahjoittaa myös rahaa Belarusin kulttuuritoimijoille By Culture -nimisen järjestön kautta. Järjestö kokoaa yhteen yli 1500 eri alojen kulttuuritoimijaa, joita kaikkia yhdistää huoli kotimaansa tilanteesta ja halu päättää Lukashenkon diktatuuri. By Culture pyytää kansainväliseltä yhteisöltä apua, jotta maahan saataisiin vapaat ja lailliset vaalit, ja viranomaisten väkivalta saataisiin loppumaan. Järjestöä tukemalla Belarusin kulttuurikenttä pystyy jatkamaan rohkeaa toimintaansa oikeuksiensa saavuttamiseksi. Lue lisää tästä.

Sekä Valko-Venäjän hallinto että oppositio ovat jo pitkään toivoneet, että sana Venäjä otettaisiin heidän maansa nimestä pois. He ehdottavat Valko-Venäjän tilalle alueen entistä, ennen neuvostoaikaa käytettyä nimeä Belarus. Bela viittaa valkeaan ja loppuosa Rusiin tai Rusjiin, eikä Venäjään.

Klockriketeatern haluaa osoittaa solidaarisuutta myös Belarus-nimeä käyttämällä, vaikka maan suomenkielinen nimi on virallisesti edelleen Valko-Venäjä. Ruotsissa nimikeskustelua on käyty jo pitkään, ja vuodesta 2020 lähtien sekä maan ulkoministeriö että media ovat suosittaneet entisen Vitrysslandin korvaamista nimellä Belarus kaikissa virallisissa yhteyksissä.

Kasallisteatteri esittää myös Andrei Kureitšikin näytelmän lukudraamana perjantaina 12. helmikuuta 2021 klo 19. Suomenkielisen lukudraaman Loukatut. Belarus(sia) voi katsoa nauhoitettuna kaksi viikkoa esityksen jälkeen. Lue lisää tästä.