Välkommen till Klockrikes futuristiska höst!

21.08.2017 kl. 08:57
Läs mera om våra kommande premiärer och produktioner!

Den lite tvivelaktiga sommaren har fått igång Klockriketeaterns skaparnerver och vi välkomnar en innehållsrik och spännande höst. Under de kommande månaderna bjuder vi på variationsrika och fängslande kulturupplevelser för vår pubilk.

Vi vill dela med oss av de projekt vi har på gång och nedan hittar du

  • teaterchefens hälsning
  • höstens stora premiär De langerhanska öarna, på turné under hösten
  • vårt amerikanska samarbete Aniara, som haft kick off
  • den flerspråkiga produktionen Ice, som fortsätter efter workshop i Sankt Petersburg
  • samhällskonsten i östra Helsingfors, Kulttuuri X.

Hoppas du haft en avslappnande sommar och tillsammans ser vi till att hösten blir guld!

 

"Vi reser i tid och rum"

Teaterchefens hälsning:

"Vår säsong är "futuristisk". Det handlar om resor i tid och rum, om människans fotspår. Vi blickar in i framtiden och bilden är inte vacker.

Susanne Ringell skrev sin pjäs redan 2011, men de dystopiska signalerna har snarast blivit starkare. Ringell tacklar dem på djupet, lekfullt och fjäderlätt.

Vladimir Sorokins universum i Is-trilogin är, ja iskallt. Men där talas också hjärtats språk. Själv jobbar jag intensivt med Aniara och miman, den artificiella intelligensen som ser och vet mera om både det förflutna och framtiden. Hon orkar inte bära “den hårdhet som människan visar i sin ondskas tid” och bryts ner. 

Men konsten har en förmåga att också ge hopp, tro på mänsklig välvilja mitt i vansinnet. Harry Martinson skriver: “Bäst är mänskan när hon önskar det goda hon inte förmår och slutar odla det onda som hon lättare förmår.”

Våra konstnärer har alla gemensamt en stark vilja att skapa meningsfull konst av bästa kvalitet. Välkommen med på resan!"

– Dan Henriksson, teaterchef

 

De langerhanska öarna

För första gången ska de stå tillsammans på scen i en finlandssvensk uppsättning. Systrarna Stina Ekblad och Ylva Ekblad spelar Tina och Sylvia i Susanne Ringells gåtfulla pjäs. De langerhanska öarna är lekfull och mörk, anspelar på feminism, ekologi och systerskap.

– Det var förresten på Klockrikes scen de för första gången uppträdde professionellt tillsammans, systrarna Ekblad, då med ett Harry Martinson-program, förstås. Stina Ekblad har kommit ända från Dramaten för att få vara med oss i höst, och det är vi enormt glada för, säger teaterchef Dan Henriksson.

De langerhanska öarna revolterar glädjen i språket mot den mörka handlingen och en lekfull och skir scenografi bygger drömlika väggar för innehållet. Kostymerna skär genom epoker och stilar.

Efter en lyckad start på repetitionerna jobbar den konstnärliga arbetsgruppen målmedvetet vidare mot premiären den 27 september. Den turnerande produktionen får sin urpremiär i Louhisalen i Esbo kulturcentrum, i samarbete med Esbo stadsteater. Vi åker därefter vidare till Åbo Svenska Teater, Finlands Nationalteater, Wasa Teater och Dramaten i Stockholm.

De langerhanska öarna spelas på svenska men textas till finska. Det blir första gången en svensk produktion från Finland spelar på Nationalteatern.

Text: Susanne Ringell
Översättning till finska: Laura Ruohonen
Regi: Ulrika Bengts
Skådespelare: Ylva Ekblad, Stina Ekblad (Dramaten)
Scenografi: Katrin Brännström (SE) & Atsuko Hamanaka (SE)
Kostym: Linn Wara (SE)
Musik: Peter Hägerstrand
Ljus: Mari Agge
Producent: Dan Henriksson
Kommunikation: Catariina Salo

Premiär: Esbo stadsteater (Louhisalen, kulturcentrum)  27.9.2017
Övriga: Åbo Svenska Teater 11.10
             Finlands nationalteater 17-18.10
             Wasa Teater 8-10.11
             Dramaten  12/2017

 

Aniara 2019

Aniara 2019 är ett amerikanskt-finskt samarbetsprojekt för ny musikteater, som startat 2016 och siktar på uruppförande sommaren 2019. I början av augusti i år samlades en stor del av teamet till en första gemensam träff på en lummig innergård i Borgå. Dirigenten Donald Nally och kompositören Robert Maggio besökte Finland och träffade Klockriketeaterns ensemble, designers och koreograf.

– Fantastisk stämning, fylld av stora förväntningar. Det är självfallet vårt största projekt någonsin med tjugofem medverkande på scenen, säger Klockriketeaterns chef Dan Henriksson om kick offen

Kören The Crossing, som är samarbetspartners i produktionen, beställer och framför ny musik. Kören hyllas i USA: "superb - - a champion of new music" (NY Times), "something of a miracle" (Philadelphia Inquirer). Under säsongen 2016-17 gav The Crossing ut fem skivor och fick en Grammynominering.

– Vi börjar småningom förstå vilken fantastisk kör vi samarbetar med. The Crossing jobbar hårt och det hörs: konstnärligt är de nu helt suveräna! Men vår del av teamet är likaså fyllt av toppnamn, mer om dem inom kort, lovar Henriksson.

Aniara 2019 är ny musikteater som bygger på Nobelprisvinnaren Harry Martinsonsrymdepos Aniara. Kompositör är Robert Maggio (USA), dirigent och ledare för The Crossing är Donald Nally (USA). För libretto och regi svarar Klockriketeaterns chef Dan Henriksson.

Produktionen är ett beställningsarbete för The Crossing och förverkligas som ett samarbete mellan kören och Klockriketeatern. Uruppförandet sker i juli 2019 i Philadelphia. I Finland och Sverige ses produktionen under säsongen 2019-20.

Läs mera:
Om Aniara på svenska.
Om Aniara på engelska.
Om The Crossing.

 

Ice

Vladimir Sorokins sci-fi-trilogi Ice utspelar sej i en obarmhärtig värld i och utanför Ryssland. En meteorit har landat på jorden och en kult skapas kring den.

Sorokin har kallats den mest populära postmoderna ryska författaren och nu dramatiseras hans verk i en finsk-estnisk produktion.

Tillsammans med Teater Von Krahl i Tallinn sätter Klockriketeatern upp Ice i regi av Essi Räisäinen och dramaturgi av Iida Hämeen-Anttila. Premiären för produktionen är i Tallinn i januari 2018 och finländsk premiär i mars samma år.

Arbetsgrupp:
Essi Räisänen, Iida Hämeen-Anttila, Milla Martikainen, Pauli Riikonen, Klockriketeaterns ensemble och Teater Von Krahls ensemble.
Producent för Ice är Irina Duskova.

 

KulttuuriX - Kulturkrysset

I september tar sej Klockriketeatern tillsammans med KOM-teatern och Finlands fotografiska museum till Rastböle för en vecka lång kulturfestival. Under veckan ordnas öppna workshoppar där invånarna får skapa sin egen konst, syftet är att visa upp den egna hemorten genom skapande verksamhet.

Festivalveckan når sin kulmen lördagen den 9 september på Sjökulla torp, där en kulturstig startar och sträcker sej ända till Rastböle köpcentrum. Längs kulturstigen visas och uppförs verk som skapats under veckan.

Kulturfestivalens höjdpunkt startar med en gemensam picknick vid Sjökulla torp där det uppförs musik, performanser och dans. Tillfället är öppet för alla och vi välkomnar dej att ta med en filt och lite picknickmat. Det kommer också att bjudas på smakbitar från en ätbar trädgård och information om vilda grönsaker.

Välkommen till Rastböle!

Catariina Salo