Välkommen på Nobelfestivalen, en litterär salong deluxe!
I november blir det premiärläsning av två splitternya texter för scenen, inspirerade av nobelpristagaren Annie Ernaux
NOBELFESTIVALEN – ANNIE ERNAUX
tid: onsdag den 27 november kl 18 - 19:30
plats: SFV-huset G18, festsalen 2 vån.
Nyskrivna texter av Rosanna Fellman och Nina-Maria Häggblom
Skådespelare: Bella Paasimäki och Nina Hukkinen
Regi: Dan Henriksson
KÖP Biljett Betala vad du kan och vill!
Klockriketeatern introducerar i samarbete med Svenska folkskolans vänner Nobelfestivalen, ett nytt koncept med en serie av nyskrivna texter som framförs på svenska. Under teatersäsongen 2024-25 presenterar vi – på scen och inför publik – totalt tio nya korta texter som inspirerats av kvinnliga nobelpristagare i litteratur.
För premiärsäsongen har vi valt att bjuda in kvinnliga och icke-binära skribenter som i en växelsång med en nobelpristagare skapar en helt ny klang.
I år arrangerar vi totalt fem olika evenemang. Det blir fantastiska kvällar kring litteratur i olika genrer, med klassisk bildning och kulturkrockar.
Varje kväll står en nobelpristagare och två inbjudna skribenter med varsin text i fokus. Programmet bjuder alltså på en nobelpristagare och två svar. Texterna talar för sig och kompletteras av analys, bakgrund och samtal.
De fem första nobelpristagarna är Svetlana Aleksijevitj, Annie Ernaux, Herta Müller, Toni Morrison och Selma Lagerlöf.
Behöver jag känna till nobelförfattarnas litteratur för att delta?
Svar: Nej, inga förhandskunskaper om någon av författarna behövs, vi hoppas att Nobelfestivalen ska uppmuntra och inspirera människor med olika grader av litteraturintresse.
Vad är en “läsning”?
Svar: Vi ger inte en färdig föreställning av de nya texterna, utan en regisserad läsning där skådespelarna läser texten som den är skriven, ur ett manuskript, inför publik.
Vad är klädkoden för kvällen?
Svar: Klädseln är fri – man får klä sig precis så festligt eller bekvämt man själv känner för. Stämningen för evenemanget är “litterär salong deluxe”.
Är evenemanget lämpligt för alla åldrar?
Svar: Nobelfestivalen riktar sig främst till vuxna och ungdomar med ett intresse för litteratur och kultur.
Hur länge pågår programmet?
Svar: Ungefär en och en halv timme, med kaffeservering innan evenemanget börjar.
Hur mycket kostar en biljett?
Svar: Du får bokstavligen betala vad du kan och vill. I samband med biljettbokningen kan du skriva in ett valfritt belopp från 0€ och uppåt. Om du vill understöda Klockriketeaterns verksamhet och betala en lite större summa är det också möjligt :)
Nobefestivalen – Selma Lagerlöf
den 30 oktober 2024 kl 18
Välkommen: Dan Henriksson, Klockriketeatern & Anna-Karin Öhman, SFV
Introduktion till Selma Lagerlöfs litteratur med Ebba Witt-Brattström, professor emerita i nordisk litteratur och författare
Premiärläsningar
hästar/granar/lyktor/dimma av Malin Kivelä
Dunungen: ett skuggspel av Jorunn Lavonius
Litterär diskussion
Skådespelare: Johanna af Schultén, Cecilia Paul, Malin Kivelä, Carl Alm
Regi: Carl Alm
Röster: Ida Rosenblad, Dan Henriksson, Christoffer Mellgren
Musik på band: Jakob och Jorunn Lavonius, Ask Håkenstad, Sondre Mortensen
Musik under kvällen: Kristina Grönqvist von Bonsdorff
Rummet: Ksenia Peretruhkina, Ida Rosenblad
Teknisk ansvarig: Ville Holmström
Kommunikation: Ida Rosenblad, Kristina Grönqvist von Bonsdorff, Ella Slunga
Chefsproducent: Irina Duskova
Teaterchef: Dan Henriksson
PAMELA COHN arbetar som skribent, med att kuratera rörlig bild samt som berättelsekonsult för icke-fiktion och experimentell film. Hon är från USA och för tillfället bosatt på Sveaborg inom ramen för ett ettårigt residens hos Helsinki International Artist Programme.
NINA-MARIA HÄGGBLOM är dramaturg och dramatiker. Hon är sedan 2020 dramaturg på Svenska Teatern i Helsingfors. Hon har också skrivit och översatt pjäser från finska och engelska.
JORUNN LAVONIUS är poet, kritiker och journalist. Hon är utbildad vid Biskops Arnö och Skurups folkhögskola och har skrivit för bl.a. Hufvudstadsbladet, Tidskriften Kritiker och Tidskriften Ordkonst. 2022 var hon andrapristagare i skrivtävlingen Arvid Mörne.
ISHA LUCAS är psykoterapeut baserad i Colorado, USA. Hon specialiserar sig på att hela intergenerationella trauman och trauman kring rasifiering. Hon har en magisterexamen i kontemplativ psykoterapi, har doktorerat i antropologi och social förändring och arbetar för tillfället på en andra doktorsavhandling i djuppsykologi. Genom att integrerar alla dessa discipliner med urvisdom behandlar hon en bredd av komplexa psykologiska utmaningar.
ROSANNA FELLMAN är estradpoet, författare, översättare och aktivist. Hon har gett ut tre diktsamlingar, medverkat i ett flertal tidningar och antologier, samt uppträtt på många scener runt om i Norden.
MIRVA HELENIUS är frilansskribent, fotograf, människorättsentusiast och kommunikationsproffs. Hen har arbetat i konflikt- och katastrofområden runt om i världen, med speciellt fokus på marginaliserade människors rättigheter och delaktighet, samt konstens roll i en humanitär kontext.
MALIN KIVELÄ har skrivit romaner, barnböcker och dramatik samt organiserat och medverkat i performancer. Hon har studerat journalistik, skådespelararbete och kundaliniyoga.
HEIDI VON WRIGHT är författare, artesanguldsmed och bildkonstnär. Hon har gett ut nio diktsamlingar och en chapbook, samt skrivit hörspel och arbetat med kulturtidskrifter. Hon arbetar ofta tvärkonstnärligt.
SUSANNE RINGELL är till sin grundutbildning skådespelare men har sedan sin skönlitterära debut år 1993 ägnat sig åt författarskap på heltid. Förutom böcker, närmare ett tjugotal i olika genrer, skriver Ringell också dramatik för scenen samt radiohörspel. Ringell har också skrivit ett flertal libretton för körverk med nutida musik.
EMMA JUSLIN är författare, frilanskritiker och översättare. Hon har gett ut fyra romaner och medverkat i tidskrifter och antologier. Hon bor sedan tio år tillbaka med sin familj i Estland.
SVETLANA ALEKSIJEVITJ (2015) – för hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid.
ANNIE ERNAUX (2022) – för det mod och den kliniska skärpa varmed hon avtäcker det personliga minnets rötter, främlingskap och kollektiva ramar.
SELMA LAGERLÖF (1909) – på grund av den ädla idealitet, den fantasiens rikedom och den framställningens själfullhet, som prägla hennes diktning.
TONI MORRISON (1993) – som genom en romankonst präglad av visionär kraft och poetisk pregnans levandegör en väsentlig sida av amerikansk verklighet.
HERTA MÜLLER (2009) – som med poesins förtätning och prosans saklighet tecknar hemlöshetens landskap.
De tio skribenterna för premiärsäsongen av Nobelfestivalen utsågs genom en öppen utlysning. Vi fick ta emot en stor mängd synopsis av hög kvalitet, av vilka juryn gjorde det slutliga urvalet. Juryn för Nobelfestivalen är:
MARTINA MOLIIS-MELLBERG är författare och kritiker.
Hon har gett ut fyra diktsamlingar och en bilderbok, samt varit medredaktör för en poesiantologi. Hon verkar även som filmkritiker och har ett eget radioprogram.
DAN HENRIKSSON är teaterchef på Klockriketeatern.
Han är skådespelare, regissör, dramatiker, översättare, teaterhistoriker, skribent och samhällsdebattör. Som juryns ordförande leder han arbetet med Nobelfestivalen.
MARIA SÄKÖ är redaktör, teaterkritiker och förläggare.
Hon har varit ordförande för Finlands kritikerförbund, skrivit en faktabok och ett flertal artiklar om teater och undervisat i metoder att skriva om konst vid Konstuniversitetet.
FREDRIK HERTZBERG är litteraturforskare och kritiker.
Han är docent i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet och representerar vår samarbetspart Svenska Folkskolans vänner i juryn.
Nobelfestivalen är ett samarbete med Svenska folkskolans vänner (SFV).
SFV samarbetar kring Nobelfestivalen inom ramen för det nationella temaåret för bildning, som utlysts av Undervisnings- och kulturministeriet och koordineras av stiftelsen Folkupplysningssällskapet.
Nobelfestivalen understöds av Stiftelsen Tre Smeder.
Tack Kaffa Roastery som står för kaffet under Nobelfestivalen!