Kätketty Vuosaari 2016-18

 

 

Kätketty Vuosaari on Klockriketeaternin yhteisötaiteellinen hanke, joka käynnistyi keväällä 2016 Vuosaaressa. Hankkeen puitteissa järjestetään monitaiteisia työpajoja 13-15-vuotiaille nuorille.

Työpajoissa kuvan, tarinan, äänen ja runon keinoin syntyneet teokset sijoitetaan Vuosaaren ympäristöön taidepoluksi, joka tekee näkyväksi arkipäiväisiä ympäristöjä muuttaen niiden merkityksiä. 

Projekti toteutetaan osana Helsingin kulttuurikeskuksen Helsingin malli -hanketta yhteistyössä kaupunginosien toimijoiden kanssa. Helsingin malli -hankkeessa pyritään sekä lisäämään kaupunginosien taidetarjontaa että tukemaan paikallisia asukkaita ja yhteisöjä taiteen tekijöinä.

#Psst Vuosaari

#Psst Vuosaari on Vuosaaren Helsingin malli -hankkeen toimijoiden Klockriketeaternin, KOM-teatterin ja Suomen valokuvataiteen museon yhteenliittymä, joka järjestää tapahtumia vuosaaren asukkaille ja yhteisöille.

Seuraa tapahtumiamme yhteisiltä Facebook-sivuiltamme !

      

KulttuuriX-taidefestivaalilla juhlitaan Meri-Rastilaa taiteen keinoin!

 

 

Psst Vuosaari eli Klockriketeatern, Suomen valokuvataiteen museo ja KOM-teatteri jalkautuvat Meri-Rastilaan järjestämään KulttuuriX-taidefestivaalia 4.-9.9.2017. 

Viikon mittaisella taidefestivaalilla järjestetään monitaiteisia työpajoja paikallisille asukkaille. Kolmena iltana yleisö voi tulla katsomaan valaisutyöpajassa syntyneitä valoteoksia.  KulttuuriX-festivaalissa paikalliset tekevät omia kotikulmiaan näkyväksi taiteen keinoin. Festivaali tarjoaa  alustan erilaisille työpajoille, esityksille sekä taideteoksille.

Festivaali huipentuu lauantaina 9.9. Sjökullan torpalta Meri-Rastilan ostoskeskukselle ulottuvaan kulttuuripolkuun, jossa nähdään työpajojen tuloksia. Päivä alkaa picnic-tapahtumalla Sjökullan torpalla. Luvassa on mm. elävää musiikkia, tanssia, kokemuksellinen aistimatka lapsuuden kesiin. Tilaisuus on kaikille avoin, mukanaan voi tuoda huovan ja eväitä, tarjolla myös maistiaisia syötävästä puutarhasta sekä tietoa villivihanneksista. Halukkaat voivat myös istahtaa Kutsuvieraat-pöytään, jossa pääsee osalliseksi yhteisötaideteokseen ja voi tutustua tuntemattomiin. Meri-Rastilan luontoon levittyvän polun varrella koetaan muun muassa ääni-installaatioita, valoteoksia, lukudraamaa sekä valokuvaprojisointeja.


Kuvat: Dan Henriksson


Kuvat: Sagal Ibrahim


Paljasta Vuosaaresi! -kohtaamiskulma
 

 

KOM-teatteri, Klockriketeatern ja Valokuvataiteen museo eli yhdessä "Psst Vuosaari" ottavat Vuotalon gallerian haltuunsa Vuosaaren asukkaiden kanssa helmikuussa.

Paljasta Vuosaaresi on vuosaarelaisten yhteinen pop-up -olohuone, joka on avoin kaikille. Kohtaamisia yhdistävät vuosaarelaisten havainnot ja kokemukset Vuosaaresta. Jäljitämme Vuosaaren olemusta asukkaiden tuomin kuvin, esinein ja kertomuksin. Tule mukaan paljastamaan oma Vuosaaresi!

Kohtaamisten aikana kuullut, kirjoitetut, kuvin ja esinein varustetut muistot käsitellään lopulta kaikille avoimissa työpajoissa ti 21. - to 23.2. klo 13-18.

Paikka: Vuotalo, Mosaiikkitori 2.

Aika: 6.-28.2.2017, arkipäivisin klo 13-18.


Kuva: Julia Hovi


 

Non-stop tapahtumapiste Tallennetut kelat Vuosaaren katufestareilla 27.8.2016

#Psst Vuosaari järjesti elokuussa non-stop tapahtumapisteen nuorten järjestämillä Vuosaaren katufestareilla. Tallennetut kelat -tapahtumapiste keräsi Vuosaaren asukkaita pistäytymään tägäämään kelansa oviin, poseraamaan Intax-valokuviin, pukeutumaan roolivaatteisiin sekä antamaan äänensä Klockriken ääni-installaatioon. 


Tiedote 8/2018

Verkko-installaatio Vuosaaren Satamapäivillä

Kuva: Salla Keskinen

Hanke huipentuu Verkko-installaation esillepanoon Vuosaaren superviikonlopun yhteydessä 25. elokuuta., klo 11-15

Aurinkolahden yläasteen oppilaat ovat taiteilija Petra Vehviläisen ohjauksessa keränneet lähiympäristöstään elämän jälkiä ja punoneet niistä jälkien verkon tehden näkyväksi tavallisesti huomiotta jäävät asiat. 

Verkko nähtiin ensimmäistä kertaa toukokuussa kauppakeskus Columbuksessa. Nyt se saa uuden elämän Vuosaaren Satamassa tavarankuljetussäiliössä.

Tervetuloa tutustumaan jälkien maailmaan!


Tiedote 8/2018

Kätketty Vuosaari goes Runokuu!

 

Vuosaaren ystäväkirja

 

20.–27.8. Kauppakeskus Columbus, tasatunnein klo 10–19

 

Jos Vuosaari olisi ääni, se olisi…
Unelmieni ja painajaisteni Vuosaari olisi…
Ensimmäinen muistoni Vuosaaresta…

Lapsuudessa Ystäväkirjojen pitäjät keräsivät kiinnostavia tietoja ystävistään yksiin kansiin. Kauppakeskus Columbuksessa kuultava ääniteos pohjautuu ystäväkirjaan, jonka pitäjänä onkin Vuosaari ja ystävinä Vuosaaren asukkaat. Millaisin sanoin ja tarinoin asukkaat kuvailevat rakasta ystäväänsä?

Kirjaan on kirjoittanut yli sata vuosaarelaista puolentoista vuoden aikana erinäisissä tapahtumissa. 

Tapahtuma on Runokuu-kirjallisuusfestivaalin ohjelmistoa. Ystäväkirja on Klockriketeaternin, KOM-teatterin ja Suomen valokuvataiteen museon yhteisen Vuosaari-projektin tuotosta, joka on osa Helsingin kaupungin osallistavaa Helsingin malli -hanketta.

 

Tervetuloa kauppakeskus Columbukseen kuulemaan vuosaarelaisten ajatuksia ystävästään Vuosaaresta!

 

Lukijana näyttelijä Carl Alm/Klockriketeatern

Yhteistyössä Mallvoice ja kauppakeskus Columbus/Citycon.


Tiedote 5/2018

Klockriken Kätketty Vuosaari -pop-up galleria avautuu toukokuussa 2018!

 


Kuva: Kerttu


Yhteisötaideteos: Verkko - installaatio

Ympäristössämme on kontrolloimattomien jälkien verkosto, joka jää meiltä usein huomaamatta. Kaupunkisuunnittelu ohjaa meitä kulkemaan tiettyjä polkuja pitkin, mutta millaisia polkuja syntyy jälkien maailmassa? Haluamme teoksessa tuoda katseen tasalle ja kohdattavaksi asiat, jotka arjessamme jäävät näkymättömiksi, luokitellaan arvottomiksi tai turhiksi.

Vuoden 2018 Kätketty Vuosaari -hankkeessamme Aurinkolahden peruskoulun oppilaat tekevät taiteilija Petra Vehviläisen ohjauksessa pieniä arkeologisia tutkimusretkiä Vuosaareen ja löytöjensä pohjalta punovat ison verkon, joka sisältää oppilaiden kävelemät reitit lähiympäristöön ja heidän sieltä löytämänsä jäljet.

Näyttelyn avajaiset 25.5.2018, klo 17–19 Kauppakeskus Columbuksessa, liiketila Vuotalon päässä.


Tiedote 11/2017

Klockriketeatern keskustelee yhteisötaiteesta

 

Kaksi vuotta Kätketty Vuosaari -hankkeessa toimittuaan Klockriketeatern järjestää työpajan  yhteisötaiteesta kiinnostuneille.

Vieraanamme on Ditte Bjerg, tanskalaisen Global Stories -hankkeen taiteellinen johtaja. Global Stories tutkii sosiologisia ja poliittisia ilmiöitä vuorovaikutteisin sekä performatiivisin keinoin.

Työpajassa pureudutaan mm. kestävään yhteisötaiteeseen, saavutettavuuteen sekä moniäänisyyden edistämiseen. Tilaisuus toteutetaan yhteistyöttä Kulttuuri ja vapaa-ajan toimialan kanssa.

Paikka: Globe art point, Malminkatu 5.

Aika: 11.12. klo 14.30-18.30

 


 

Tiedote 8/2017

Taidefestivaali valloittaa Meri-Rastilan

Kulttuurirasti 4.–9.9.2017


 

KOM-teatteri, Suomen valokuvataiteen museo ja Klockriketeatern, jotka yhdessä muodostavat Psst Vuosaari -kollektiivin, asettuvat 4.–9.9. Meri-Rastilaan järjestämään KulttuuriX-taidefestivaalia yhdessä paikallisten asukkaiden ja toimijoiden kanssa.

 

Kollektiivi on toiminut Vuoden kaupunginosaksi valitussa Vuosaaressa jo vuodesta 2016 osana Helsingin malli -hanketta. Nyt kolmikko haluaa keskittyä Meri-Rastilaan ja rohkaisee paikallisia tekemään kaupunginosaa näkyväksi kuvan, äänen, tarinan ja valon keinoin.

 

Viikon aikana toteutetaan monitaiteisia kaikille avoimia työpajoja. Valaisutyöpajojen tuotoksia pääsee seuraamaan Haruspuiston alueella keskiviikko-, torstai- ja perjantai-iltoina, n. klo 19.30–20.30. Työpajojen tuloksia ja muita taide-elämyksiä koetaan lauantaina 9.9.2017 päätöstapahtumassa, kulttuuripolulla.

 

Kulttuurirastiksi kutsuttava KulttuuriX-kulttuuripolku käynnistyy koko perheen piknikillä Sjökullan torpalla. Piknikkiä siivittävät kansanmusiikki, villivihannes-opastus, aistikävely lapsuuden kesiin ja balettiesitys. Metsäisen polun varrella kuullaan muun muassa Meri-Rastilan ääniteoksia sekä osallistua voi neulegraffitien tekemiseen. Polku päättyy Meri-Rastilan torille valokuvainstallaatioon ja yhteiseen hetkeen syksyn illan pimetessä.

 

Festivaalit toteutetaan yhteistyössä Vuosaari-Seuran, Nuorisotalo Merirastin, Lähiöpuutarhan, Leikkipuisto Haruspuiston, Vuosaaren yhdyskuntatyön, Merirasti-kappelin sekä Aurinkomarttojen kanssa. Toimintaa tukevat Helsingin Kulttuurikeskus sekä Helsingin kaupungin Lähiöprojekti.

 

Työpajat: Ma-pe 4.–8.9., klo 17–21.

Valaistustyöpajojen tuostosten katselu Haruspuistossa: Ke-pe 6.–8.9., klo 19.30–20.30

Taidepolku: 9.9. 2017, klo 16–20

 

Lisätiedot:

Julia Hovi/Klockriketeatern

psstvuosaari@gmail.com


Tiedote 4/2017:

Nuoret tekevät Vuosaaren - taidepolku toukokuussa

Klockriketeatern on yhdessä vuosaarelaisten nuorten kanssa toteuttanut taidekokonaisuuden, joka johdattelee kävijän kokemaan Keski-Vuosaaren kävellen. Kätketty Vuosaari -taidepolku on osa Helsingin kulttuurikeskuksen Helsingin malli -hanketta.

Polun varrella kuullaan ja nähdään vuosaarelaisten nuorten tekemiä taideteoksia ajasta - menneestä, siirtymisestä, muistoista ja kaiken lopusta - muistuttaen samalla arkisen ympäristön ajallisista kerrostumista sekä kulttuuriperinnöstä.

Teokset ovat niin kirjoitelmia, videoinstallaatioita, äänimaisemia ja paikan päällä esitettäviä monologeja. Tule mukaan näkemään, kuulemaan ja kokemaan minkälaisia nuoria taiteilijoita Vuosaaressa on!

Taidepolun lähdöt ovat perjantaina 12.5., klo 17.00 & 17.30 (osana Ihmisen mittainen Vuosaari -tapahtumaa) ja lauantaina 13.5., klo 11.00 & 11.30, Vuotalolta (Mosaiikkitori 2).

Jotta kaikki kulkijat saisivat mahdollisimman paljon irti polusta, meidän on rajoitettava ryhmien kokoja. Tämän takia otamme vastaan ilmoittautumisia 10.5. mennessä osoitteeseen catariina.salo@gmail.com. Ilmoita nimesi ja mihin lähtöön haluat osallistua. Merkitse otsikkoon “Taidepolku, Vuosaari”.

Polun toteuttamiseen ovat osallistuneet Vuosaaren peruskoulu, Debora-hanke, Meri-Rastilan nuorisotalo, Vuosaari-Seura sekä Vuosaaren Lähiöasema. Helsingin malli -hankkeen tavoitteena on tasapainottaa ja monipuolistaa kaupunginosien taide- ja kulttuuritarjontaa.

Taidepolku on ilmainen ja kestää noin 2 tuntia.

Seuraa tapahtumaa instagramissa @katkettyvuosaari ja Klockriketeaternin Facebook-sivulla!

Lisätiedot ja haastattelut:
Julia Hovi
Projektikoordinaattori
julia.h.k.hovi@gmail.com

 

DSC_4978-Redigera